Laga dina fönsterbleck på ett bra och smidigt sätt
Fönsterblecken sitter som bekant på utsidan av ett fönsters nederkant. Ett fönsterbleckskyddar fasaden nedanför när fönstret öppnas. När regnet faller på fönstret droppar det ner och ligger på kanten när fönsterblecket inte är fast. Detta kan så småningom leda till fuktskador i väggen nedanför. Detta kan också tillåta att vatten sipprar igenom och orsakar utfällningar.
Fönsterblecken kan vara byggda under byggtiden eller efter byggnaden är slutförd. Det finns olika typer av bleck på marknaden. Detta kan innefatta, lera, betong, sten eller trä. Varje typ har sina egna fördelar och det är upp till husägaren att välja önskad sort. Träet som används i torra områden på grund av sårbarheten i vädret. Betongbleck sätts vanligtvis fast efter att själva fönsterkarmen är på plats. Alla fönsterbleck bör göras med ett överhäng eller utsprång från väggen. Detta bör vara minst 5 till 10 centimeter ut från väggen. De bör också ha ett fall för att garantera att vatten rinner bort och även smutsen. De bör vara ungefär 2 centimeter i tjocklek. Det är viktigt att se till att det finns plats även ovanför bottenramen. Detta gör det möjligt för fönsterbågen att öppna utan att vidröra dem.
Fastställ storleken noga på fönsterblecken!
Fastställandet av storleken på fönsterblecken börjar med att mäta fönstrets storlek som det upptar på utsidan av väggen. Detta mäts alltså utifrån. Det första och sista fönsterblecket är sedan lägrade på starkt murbruk. Vattenpass och ett snöre används med fördel för att rikta upp och för att få överhäng på avstånd. Det är viktigt att urtagningen görs med cirka fem centimeter i väggen på båda ändar. Resten är sedan lägrade på murbruk och utrymmet fylls ut. Blecken målas allt som oftast i en matchande färg för att det hela ska se enhetligt ut med huset.